Rid Ut!

Nu börjar det bli varmare. Knoppar växer fram och träden blir gröna igen. Hästarna går ute mer och mer på dygnet. Den kalla och krångliga vintern har lagts på hyllan och sommaren är inte så dammig och bortglömd längre. Passa på och njut när man får dessa vårkänslor. RID UT! Inget är bättre än att se naturen mellan hästens öron. Undersök nya ridstigar, bara du och hästen eller med dina kompisar. Ta en promenad på stranden. Även om vattnet inte är badvarmt ännu. Lyxa till det med en galopp på ett fält! Tänk bara på att rida någorlunda försiktigt eftersom det kan finnas hål i marken!
Passa på nu när vårkänslorna kommer. Varför inte ordna en tipspromenad till häst någon helg! Samla ihop alla som vill vara med! Kanske kan vinnaren få ett pris i form av någon liten skötpryl eller varför inte flugmedel eller hästschampo som påminner om att det är sommar snart! Ni som ordnar tipspromenaden kan ju tjäna lite pengar också, eftersom ni kan ta betalt en slant för att man får vara med. Ha det så roligt och se till att ta vara på möjligheterna!

Lydnadsträning för hästen

Idag läste jag ut boken "Lydnadsträning för hästen". Det är boken av Tobbe Larson och Ursula Wilby. Den handlar om en massa moment som man bör lära en häst och hur man lär in de på bästa sätt. Hur man ska reagera om det går fel står det också. Man får många tankeställare och nya synpunkter på saker och ting. Någonting som man alltid tagit för givet och gjort, kommer man plötsligt på hur fel det är. Egentligen är det självklart , eftersom hästen är ett flockdjur och flycktdjur, men det har man aldrig tänkt på. Många saker kommer fram som hästägare gör som är hur fel som helst och som för hästen betyder motsatsen än vad man försöker lära den. Boken ger också bra förklaringar om hur en människa skulle tycka i det tillfälle som hästen är i och därför ska man inte utsätta de för det.
Boken är en bok med ganska mycket text men lärorik! Den har många bilder i färg och vissa bilder täcker sig över hela uppslag. Rekommenderas!
De som läser den blir en klokare hästmänniska!

Ponnyakuten säsong 3! Du har chansen!

Hejsan! De flesta vet nog vad ponnyakuten är. Det är ett program där 8 stycken deltagare från 11-16 år går på ett ridläger på Tobbe Larssons gård Sörup Prästgård i Skåne. Deltagarna har olika problem med sina hästar som de under två veckor försöker reda ut med hjälp av en mängd duktiga Stjärnryttare. Det har varit 2 stycken säsonger på TV och nu söker de deltagare som har chansen att åka på sitt livs ridläger. Har du problem med din häst eller ponny? Ridskolehästar är också välkomna. Det behöver inte bara vara i ridningen du har problem men det kan det självklart också vara. Ta chansen och sök! Senaste den 29 april måste ansökningarna vara inne. Kanske blir det du som får åka iväg!

Läs mer på www.svt.se/ponnyakuten


Lycka till!


Några av hästens hudproblem

Nu kommer några hudsjukdomar och problem som hästar kan ha. Kommer också att skriva om sympton och behandling. Läs och lär:
  • Löss är vanligt på hästar, speciellt på våren. De kliar, pälsen blir glanslös och de kan tappa hull. Pudra hästen med avlusningsmedel på de angripna ställena. Behandlingen upprepas efter 14 dagar.
  • Skabb är mycket smittsamt och orsakas av ett litet kvalsterdjur. Hästarna t.ex klåda, små sår och päls som faller av. Det finns speciella slavor och liniment mot skabb som veterinären kan skriva ut.
  • Sommarexsem kan hästar få som en reaktion mot knott och andra insekter. Det är mest mellan april och oktober. Det kan hjälpa att ta in hästen i stallet innan knotten blir värst. Använd myggspray eller annat insektsmedel. Det är vanligt på islandshästar. Vissa hästar får så allvarliga problem på sommaren så de får ha heltäckande klädnader för att få vara ute. Ett täcken på sommarexsem är sönderkliad svans.
  • Nässelfeber kan hästar få som en plötslig reaktion mot nytt foder, insektsbett eller någon växt på betet. I svåra fall bör man anlita veterinär.
  • Sadelskav kan uppträda som knutor eller öppna sår. Oftast beror det på att sadeln eller sadelgjorden skaver. Är det ett öppet sår måste det rengöras ordentligt, torka ut och gärna pudras med något antiseptiskt puder. Man kan inte rida hästen med sadeln förrän såret läkt. Se till nästa gång till att sadla hästen korrekt och använda mjuk och skön utrustning.
  • Ringorm är en mycket smittsam sjukdom. Det är en svampinfektion som även kan drabba människor. Ringorm behandlas med svampmedel i form av salva och medicin. Hästen bör isoleras och all utrustning måste desinficeras.
  • Mugg är en bakterieinfektion i hästens karleder som frodas när det är vått och lerigt utomhus. Det är vanligt med mugg på sanka betesmarker. Mugg ser ut som sårskorpor, små sprickor eller skorviga sår på ballarna, i karlederna. Smörj det först med fet salva (helosan t.ex), och låt det sitta cirka en halvtimme. Sedan tvättar du med vanligt ljummet vatten och lactacydtvål. Skölj noga och torka torrt med en mjuk handduk. Smörj inte in igen när du torkat karlederna och pilla inte bort några skorpor, bara de som ramlar av av sig själv när du sköljer med ljummet vatten. Gör om det varje dag tills muggen försvinner. Om det inte försvinner på ett par veckor eller att det blir värre så kan du behöva salva utskriven på recept.

 

  • Rasp kallar man mugg om den gått upp längst benet. Behandlingen är den samma.




Gillar ni att det står om sjukdomar? Då kan jag skriva om fler. KOMMENTERA!


Källa: Häst och ponny Bildlexikon av Struan Reid & Min Häst.


Glad Påsk!

Glad Påsk alla hästälskare! Jag vill bara hälsa till alla och önska en riktigt glad påsk med hela familjen! Jag kan meddela att snart kommer en stor guidie om många av hästens hudsjukdomar. Missa inte det! ;)


GLAD PÅSK! 


Giftiga och nyttiga växter för hästar

Hej!

Det finns en mängd olika växter och blommor i naturen. En del är faktiskt giftiga för hästar och även om hästar är bra på att röta giftiga växter så kan man ju hjälpa till! Det kan i alla fall vara bra att veta.

Giftiga växter:

- Ekollon. Själva eken är inte farlig men ekollon är och kan orsaka allvarliga skador i stor mängd. Barken kan också vara giftig.
- Liguster.
- Fingerborgsblomma.
- Belladonna.
- Gullregn. Väldigt giftig.
- Idegran. Bären är mycket skadliga.
- Fräken.
- Örnbräken. Det är en ormbunke.
- Nattskatta. Hela plantan är mycket giftig.
- Korsört och Stenkorsört.
- Stånds. Mycket giftig.
Här har ni lite nyttiga växter också:
- Vitklöver
- Timotej
- Ängsvingel
- Hundäxing
- Cikoria
- Kamäxing
- Rajgräs
Källa: Häst och Ponny Bildlexikon av Struan Reid & Wikipedia.


Hoppresultat och ett önskande

Efter en häktisk dag är jag hemma igen! Tävlat med den finaste hästen Nirvi! 
Förra gången vi tävlade så var det en Clear Round tävling och alla som red en felfri runda vann en rosett. Det trodde vi att det skulle vara den här gången också, och vi satsade på en felfri runda. Det blev det också men sedan visade det sig att tävlingen varit en 1:a, 2:a, 3:a tävling. Men det gjorde inget och vi fick en rosett ändå eftersom vi hoppat felfritt!

Det är jätte kul om ni kommenterar lite mer! Det är kul att se vad ni tyckt om inläggen! Kom gärna med förslag över vad jag kan skriva om! Det skulle betyda mycket för mig! Så snälla, kommentera och ha gärna önskemål!


Ha det bäst med häst! 


RSS 2.0