Några av hästens hudproblem

Nu kommer några hudsjukdomar och problem som hästar kan ha. Kommer också att skriva om sympton och behandling. Läs och lär:
  • Löss är vanligt på hästar, speciellt på våren. De kliar, pälsen blir glanslös och de kan tappa hull. Pudra hästen med avlusningsmedel på de angripna ställena. Behandlingen upprepas efter 14 dagar.
  • Skabb är mycket smittsamt och orsakas av ett litet kvalsterdjur. Hästarna t.ex klåda, små sår och päls som faller av. Det finns speciella slavor och liniment mot skabb som veterinären kan skriva ut.
  • Sommarexsem kan hästar få som en reaktion mot knott och andra insekter. Det är mest mellan april och oktober. Det kan hjälpa att ta in hästen i stallet innan knotten blir värst. Använd myggspray eller annat insektsmedel. Det är vanligt på islandshästar. Vissa hästar får så allvarliga problem på sommaren så de får ha heltäckande klädnader för att få vara ute. Ett täcken på sommarexsem är sönderkliad svans.
  • Nässelfeber kan hästar få som en plötslig reaktion mot nytt foder, insektsbett eller någon växt på betet. I svåra fall bör man anlita veterinär.
  • Sadelskav kan uppträda som knutor eller öppna sår. Oftast beror det på att sadeln eller sadelgjorden skaver. Är det ett öppet sår måste det rengöras ordentligt, torka ut och gärna pudras med något antiseptiskt puder. Man kan inte rida hästen med sadeln förrän såret läkt. Se till nästa gång till att sadla hästen korrekt och använda mjuk och skön utrustning.
  • Ringorm är en mycket smittsam sjukdom. Det är en svampinfektion som även kan drabba människor. Ringorm behandlas med svampmedel i form av salva och medicin. Hästen bör isoleras och all utrustning måste desinficeras.
  • Mugg är en bakterieinfektion i hästens karleder som frodas när det är vått och lerigt utomhus. Det är vanligt med mugg på sanka betesmarker. Mugg ser ut som sårskorpor, små sprickor eller skorviga sår på ballarna, i karlederna. Smörj det först med fet salva (helosan t.ex), och låt det sitta cirka en halvtimme. Sedan tvättar du med vanligt ljummet vatten och lactacydtvål. Skölj noga och torka torrt med en mjuk handduk. Smörj inte in igen när du torkat karlederna och pilla inte bort några skorpor, bara de som ramlar av av sig själv när du sköljer med ljummet vatten. Gör om det varje dag tills muggen försvinner. Om det inte försvinner på ett par veckor eller att det blir värre så kan du behöva salva utskriven på recept.

 

  • Rasp kallar man mugg om den gått upp längst benet. Behandlingen är den samma.




Gillar ni att det står om sjukdomar? Då kan jag skriva om fler. KOMMENTERA!


Källa: Häst och ponny Bildlexikon av Struan Reid & Min Häst.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0